Hela nästa vecka presenterar Verdde en digital samtalsserie kring samisk konst. Fredagen den 29 november öppnar Konstfrämjandets nationella förbundskansli i Stockholm sina dörrarna för allmänheten, och bjuder in den som vill att komma och lyssna på samtalet och luncha tillsammans med dem.
Vårt initiativ Verdde har fått en egen hemsida som kommer att verka som institutionens bas under kommande arbete. Hemsidan invigs nu genom en serie digitala lunchsamtal kring samisk konst i det offentliga, språklighet och mycket mer.
Under vintern 2024–2025 gästar vi Konstfrämjandets nationella förbundskansli i Stockholm. I skyltfönstret ut mot Mariatorget och inne på kontorets väggar och golv visas sedan slutet av oktober delar av Tilde-Ristin Kuoljoks verk hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands.
Nu finns boken Move Sirdde Flytta tillgänglig att läsa online! Boken skapades som en del av Konstfrämjandet Norrbottens projekt Händelsernas Centrum och utgår från barns erfarenheter kring den pågående stadsomvandlingen i Kiruna.
Helgerna 19-27 oktober är de sista möjliga dagarna att besöka utställningen Vuoi ihán på Skansen, producerad av Verdde.
Den 7 september öppnar 𝗩𝘂𝗼𝗶 𝗶𝗵á𝗻 - en samtidskonstutställning av den nomadiska konstinstitutionen Verdde som arbetar för att synliggöra samisk närvaro i och utanför Sápmi.
I samband med avslutningshelgen för Luleåbiennalen 2024 presenteras två nya projekt för barn i Kiruna 23 och 24 maj. Välkomna till invigningen av Andan och Wandering Objects, två nya lekskulpturer i Kiruna!
15 maj 2024 på Konsthallen i Kulturens hus i Luleå invigs den nomadiska konstinstitutionen Verdde som ska arbeta för att inkludera och synliggöra fler samiska perspektiv.
Hembygdsföreningarna Vittangi, Kurravaara och Jukkasjärvi bjuder in till gemensamt skapande med representanter för det moldaviska hantverket altiță i juni.
I Händelsernas Centrum pågår i Kiruna under våren och sommaren 2024. Med fokus på konstnärliga uttryck och pedagogik skapas mötesplatser och samtal om pågående förändringar i Kirunas gemensamma livsrum.
Maria Ragnestam från Konstfrämjandet Norrbotten deltar i samtal på Konstfrämjandet i Stockholm med Maria Lind & Birgitta Rubin.
Luleåbiennalens konstnärliga ledare Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida har blivit intervjuade av Nora Arrhenius Hagdahl för Kunstkritikk.
Under konstnärlig ledning av Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, samlar biennalen konstnärliga och arkitektoniska frågeställningar som svarar mot de drastiska förändringar som sker i Norrbottens byggda och naturliga miljöer.
Under hösten initierade Konstfrämjandet Norrbottens konstnärliga ledare Maria Ragnestam arbetet med ett nytt nomadiskt konstprojekt: institutionen Verdde.
Zeren Oruc var Curator in Residence hos Konstfrämjandet Norrbotten mellan 8 maj – 11 juni 2023. I samband med residenset har Oruc skrivit en text om sin upplevelse i Norrbotten och sina tankar kring curatorskap. Residenset var en del av projektet Curera och delprojektet Geografier.
Lördagen den 2 september bjuder Konstfrämjandet Norrbotten, i samarbete med utbildningen Curating Art och konstnären Anna Zingmark, in till konsthändelsen "Reshaping Boundaries" – en rolig aktivitet som passar hela familjen. Välkommen på drop-in hela lördagen!
Under hösten 2023 presenterar Konstfrämjandet Norrbotten en fortsättning på projektet Curera. Vi fördjupar samarbetet med masterutbildningen Curating Art vid Stockholms universitet – och presenterar två spännande konstprojekt i Kiruna och Arjeplog!
Projektet Osjungen lever vidare! I sommar dyker utmärkelsen upp på ett träd i konstnären Anne Marte Overaas mammas trädgård. Trädet blev nominerat, men vann tyvärr inte tävlingen Ålesunds tjukkeste tre.
Onkar Kular och Christina Zetterlund, konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2022 – Hantverk & Konst, är gästredaktörer för IASPIS digitala publikation Urgent Pedagogies Issue #6: Earthed Imagination.
Välkommen att delta med oss på Cureras sista programpunkt innan sommaren! Vi avslutar föreläsningsserien Samverkan med en nätverksträff på Havremagasinet i Boden tillsammans med Svensk Curatorförening och Norsk Curatorförening.
Välkommen att delta i ett rundabordssamtal med deltagarna från utbildningen Educational Sámi Curator Programme! Samtalet sker på engelska.
Möt de nyligt utsedda curatorerna för Luleåbiennalen 2024! Presentation med Aude Christel Mgba (curator och konstvetare, CM/NL) och Bruno Alves de Almeida (curator och arkitekt, BR/NL) – konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2024. Samtalet sker på engelska.
Zeren Oruc är Curator in Residence hos Konstfrämjandet Norrbotten mellan 8 maj – 11 juni 2023. Inför residensets början ställde projektledare Lucie Gottlieb några frågor!
Samtal med Jussi Koitela (curator och programansvarig, Frame Contemporary Art Finland, FI) och Gonçalo Marques (Northern Sustainable Futures, SE), lett av Lucie Gottlieb (projektledare, Konstfrämjandet Norrbotten).
Konstfrämjandet Norrbotten är glada att kunna tillkännage Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida som konstnärliga ledare för 2024 års upplaga av Luleåbiennalen med arkitektur och konst som övergripande tema.
Välkommen på ett samtal inom projektet Curera med Hanne Kirkegaard (curator, Nuuk Art Museum, GL), Tinna Guðmundsdóttir (Project manager, Icelandic Art Center, IS) och Jan-Erik Lundström (frilansande curator, SE), lett av Elias Kautsky (producent, Havremagasinet Länskonsthall Boden, SE).
När denna plats är borta, vad kommer vi att sakna, vad kommer vi att glömma bort? Utifrån allmänhetens engagemang erbjuder Anne Marte Overaas arkiv nya sätt att se på Kiruna och skapa samtal om vilka utrymmen som är viktiga och för vem.
I den nyligen antagna kulturplanen för Norrbotten 2023–2026 inkluderas för första gången curatorerna som yrkeskår och vi tar därför tillfället i akt att prata om vad som krävs för att ge utrymme för en ofta förbisedd men viktig aktör i konst- och kulturvärlden.
Curera är ett nytt projekt initierat av Konstfrämjandet Norrbotten med fokus på att lyfta curatorers villkor och roll inom konstlivet. Som en del av projektet erbjuder Konstfrämjandet Norrbotten en månads vistelse i Norrbotten för en curator med fokus på samtidskonst som befinner sig mitt i karriären eller just inlett sin professionella verksamhet.
Konstfrämjandet Norrbotten söker en eller flera konstnärliga ledare till Luleåbiennalen 2024 med uppdraget att gestalta och genomföra den kommande biennalen som kommer att ha den övergripande inriktningen arkitektur och konst.
Den sista programpunkten inom Fragment är ett publikt konstnärssamtal mellan två av utställningens medverkande konstnärer, Sandra Wasara-Hammare och Matilda Kenttä.
I och med utställningen Fragment i den nya konsthallen i Kulturhuset Aurora anordnar Konstfrämjandet Norrbotten stick- och hantverkscafé i utställningsmiljö.
Vi söker en kommunikatör på 50% för att sprida information i och utanför länet om våra verksamhet och olika konstprojekt. Med verksamhet på flera platser i Norrbotten har organisationen inte någon fast lokal vilket gör att arbetet kan utföras oavsett geografisk bas. Önskan är dock att kommunikatören har en relation till Norrbotten.
I samverkan med Havremagasinet länskonsthall presenterar Konstfrämjandet Norrbotten duon Byström Källblads koreografiska verk City Horses. City Horses behandlar frågeställningar om maktstrukturer och den kvinnliga kroppen i det offentliga rummet genom en koreografi i staden som utförs av kvinnliga dansare.
Konstfrämjandet Norrbotten söker en producent på motsvarande 50% som tar ett helhetsgrepp om Luleåbiennalens utställningar och program och bidrar till att förverkliga de konstnärliga ledarnas visioner.
Konstfrämjandet Norrbotten söker en producent som ska ansvara för digitala sändningar, produktioner och dokumentationer i samband med Luleåbiennalen 2022. Uppdraget är på 50% med tillträde så snart som möjligt och pågår till och med januari 2023.
I helgen går årets Våryra av stapeln i Kiruna och i samband med detta släpps nomineringsblanketten för Anne Marte Overaas verk Osjungen. Med avstamp i offentlighetens engagemang och med blicken mot stadens osjungna utrymmen bjuder konstnären in allmänheten att reflektera närmare över en plats som står inför drastisk förändring.
Tisdag 28 september är sista dagen Hanna Kantos och Lena Ylipääs verk visas i Luleå. Se videorna där de berättar om arbetet och besök utställningen på Galleri Foajé i Luleå.
Christina Zetterlund och Onkar Kular inleder sitt arbete som konstnärliga ledare för 2022 års biennal med att under september månad besöka Norrbotten.
Snart går vi in på sista veckan av utställningen Det är hemskt nära nu. Om du är i Kiruna med omnejd – missa inte chansen att se utställningen i sin helhet och ta del av performanceverket Väckelsen!
Den 17e juli öppnar Korpela Land i Kiruna - ett tredelat koncept som består av en utställning, ett performance och en konsert.
Som del av Ida Isak Westerbergs konstverk Var Dags Led har nu promenadkartor placerats ut runtom i Älvsbyn, Muskus och Vidsel.
I dag kan vi meddela att Luleåbiennalen 2020 i samråd med våra samarbetspartners, tagit beslut om att biennalens utställningar öppnar som planerat lördag den 21 november. Besöksantal i utställningarna kommer att vara mycket reducerat, detta för att möjliggöra en säker vistelse.
Tors 15 oktober, kl 15.30-17.00 Vernissage för Luleåbiennalen på Silvermuseet Plats: Silvermuseet i Arjeplog Konstnärer: Santiago Mostyn, Christian Nyampeta, Erik Thörnqvist
Platsens ande är ett turnérande litteratursamtal om språk och plats, del av Luleåbiennalen 2020. I första samtalet möts kulturjournalisten Kerstin Wixe och författaren Elin Anna Labba på Laponia Porten i Bårjås (Porjus) och samtalar om ‘Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige’ och platser man förlorar och får.
Inför uppstarten av projektet Korpela Land samlades medverkande konstnärer för att tillsammans ta ut en riktning för projektets planerade verksamhet och konstnärliga undersökningar.