Aktuellt

 • Nu släpps det curatoriella ramverket för Luleåbiennalen 2024

  Under konstnärlig ledning av Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, samlar biennalen konstnärliga och arkitektoniska frågeställningar som svarar mot de drastiska förändringar som sker i Norrbottens byggda och naturliga miljöer.

  Luleå, Boden, Kiruna och Messaure3 mars - 26 maj 2024Läs mer
 • Nytt projekt ska stärka samisk samtidskonstUppstart för Verdde

  Under hösten initierade Konstfrämjandet Norrbottens konstnärliga ledare Maria Ragnestam arbetet med ett nytt nomadiskt konstprojekt som utformats för att i samarbete med olika institutioner i Norrbotten verka för att synliggöra den samiska närvaron, och en historieskrivning som rymmer fler samiska perspektiv. Projektets titel Verdde är ett nordsamiskt ord som kan översättas till "gästvän".

 • Zeren Oruc berättar om sina upplevelser som curator

  Zeren Oruc var Curator in Residence hos Konstfrämjandet Norrbotten mellan 8 maj – 11 juni 2023. I samband med residenset har Oruc skrivit en text om sin upplevelse i Norrbotten och sina tankar kring curatorskap. Residenset var en del av projektet Curera och delprojektet Geografier.

 • Intuition at HandUtställning på Silvermuseet i Arjeplog

  Lördagen den 23 september bjuder Konstfrämjandet Norrbotten, i samarbete med utbildningen Curating Art och Silvermuseet i Arjeplog, in till öppning av utställningen Intuition at Hand – en utställning som kombinerar samtidskonst med objekt från Silvermuseets samlingar.

  Silvermuseet i Arjeplog23 september – 2 december 2023Läs mer
 • Skapa skulptur i täljsten under Kiruna stadskärnas ettårsjubileum

  Lördagen den 2 september bjuder Konstfrämjandet Norrbotten, i samarbete med utbildningen Curating Art och konstnären Anna Zingmark, in till konsthändelsen "Reshaping Boundaries" – en rolig aktivitet som passar hela familjen. Välkommen på drop-in hela lördagen!

  Kiruna Stadshus2 septemberDrop-in, 13:00–16:00Läs mer
 • Upptäck Kirunas nya stadspark och se Silvermuseets samlingar med nya ögon

  Under hösten 2023 presenterar Konstfrämjandet Norrbotten en fortsättning på projektet Curera. Vi fördjupar samarbetet med masterutbildningen Curating Art vid Stockholms universitet – och presenterar två spännande konstprojekt i Kiruna och Arjeplog!

 • Utmärkelsen Osjungen vandrar vidare till Ålesund

  Projektet Osjungen lever vidare! I sommar dyker utmärkelsen upp på ett träd i konstnären Anne Marte Overaas mammas trädgård. Trädet blev nominerat, men vann tyvärr inte tävlingen Ålesunds tjukkeste tre.

  Ålesund, Norge21 juli 202316:00Läs mer
 • Senaste upplagan av Urgent Pedagogies tar avstamp i Luleåbiennalen 2022

  Onkar Kular och Christina Zetterlund, konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2022 – Hantverk & Konst, är gästredaktörer för IASPIS digitala publikation Urgent Pedagogies Issue #6: Earthed Imagination.

 • Curera: Working Conditions & Dream Contracts

  Välkommen att delta med oss på Cureras sista programpunkt innan sommaren! Vi avslutar föreläsningsserien Samverkan med en nätverksträff på Havremagasinet i Boden tillsammans med Svensk Curatorförening och Norsk Curatorförening.

  Havremagasinet Länskonsthall Boden9 – 10 juni 2023Läs mer
 • Curera: Att utforska curatoriella praktiker med ett urfolksperspektiv

  Välkommen att delta i ett rundabordssamtal med deltagarna från utbildningen Educational Sámi Curator Programme! Samtalet sker på engelska.

  Ájtte museet, Jokkmokk27 Maj 202313:00–14:00Läs mer
 • Curera: Med arkitektur som curatoriell byggsten

  Möt de nyligt utsedda curatorerna för Luleåbiennalen 2024! Presentation med Aude Christel Mgba (curator och konstvetare, CM/NL) och Bruno Alves de Almeida (curator och arkitekt, BR/NL) – konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2024. Samtalet sker på engelska.

  Luleå konsthall, Luleå23 mars 202317:00–18:00Läs mer
 • Intervju med Zeren Oruc – Curator in Residence hos Konstfrämjandet Norrbotten

  Zeren Oruc är Curator in Residence hos Konstfrämjandet Norrbotten mellan 8 maj – 11 juni 2023. Inför residensets början ställde projektledare Lucie Gottlieb några frågor!

 • Curera: Förnyelse av curatoriella och organisatoriska arbetssätt

  Samtal med Jussi Koitela (curator och programansvarig, Frame Contemporary Art Finland, FI) och Gonçalo Marques (Northern Sustainable Futures, SE), lett av Lucie Gottlieb (projektledare, Konstfrämjandet Norrbotten).

  Moskosel Creative Lab, Moskosel18 april 202313:00–14:00Läs mer
 • Konstnärliga ledare utsedda för Luleåbiennalen 2024

  Konstfrämjandet Norrbotten är glada att kunna tillkännage Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida som konstnärliga ledare för 2024 års upplaga av Luleåbiennalen med arkitektur och konst som övergripande tema.

 • Curera: Curera i glesbygd

  Välkommen på ett samtal inom projektet Curera med Hanne Kirkegaard (curator, Nuuk Art Museum, GL), Tinna Guðmundsdóttir (Project manager, Icelandic Art Center, IS) och Jan-Erik Lundström (frilansande curator, SE), lett av Elias Kautsky (producent, Havremagasinet Länskonsthall Boden, SE).

  Norrbottens Museum, Luleå28 februari 202315:30–17:00Läs mer
 • Nu kan du ta del av Anne Marte Overaas konstverk Osjungen arkiv digitalt

  När denna plats är borta, vad kommer vi att sakna, vad kommer vi att glömma bort? Utifrån allmänhetens engagemang erbjuder Anne Marte Overaas arkiv nya sätt att se på Kiruna och skapa samtal om vilka utrymmen som är viktiga och för vem.

 • CureraEtt nytt projekt för att synliggöra curatorer

  Konstfrämjandet Norrbotten drar igång året med ett nytt projekt för att synliggöra curatorer.

 • Curera: Curatorer på plats

  I den nyligen antagna kulturplanen för Norrbotten 2023–2026 inkluderas för första gången curatorerna som yrkeskår och vi tar därför tillfället i akt att prata om vad som krävs för att ge utrymme för en ofta förbisedd men viktig aktör i konst- och kulturvärlden. Under samtalet delas erfarenheter och tankar om hur det curatoriella arbetet kan ta plats i olika organisationer och bidra till att berika konstlivet i Norrbotten, för både utövar och besökare.

  Galleri Syster, Luleå30 januari, 202313:00–14.00Läs mer
 • Open Call: Curera – en månads residens för curatorer i Norrbotten

  Curera är ett nytt projekt initierat av Konstfrämjandet Norrbotten med fokus på att lyfta curatorers villkor och roll inom konstlivet. Som en del av projektet erbjuder Konstfrämjandet Norrbotten en månads vistelse i Norrbotten för en curator med fokus på samtidskonst som befinner sig mitt i karriären eller just inlett sin professionella verksamhet.

 • Open Call: Konstnärlig ledare till Luleåbiennalen 2024

  Konstfrämjandet Norrbotten söker en eller flera konstnärliga ledare till Luleåbiennalen 2024 med uppdraget att gestalta och genomföra den kommande biennalen som kommer att ha den övergripande inriktningen arkitektur och konst.

 • Arbete, konst och glömda historierKonstnärssamtal i utställningen Fragment

  Den sista programpunkten inom Fragment är ett publikt konstnärssamtal mellan två av utställningens medverkande konstnärer, Sandra Wasara-Hammare och Matilda Kenttä.

  Konsthallen, Kulturhuset Aurora, Kiruna29 september17.00-18.00Läs mer
 • Stick- och hantverkscafé i utställningen Fragment

  I och med utställningen Fragment i den nya konsthallen i Kulturhuset Aurora anordnar Konstfrämjandet Norrbotten stick- och hantverkscafé i utställningsmiljö.

  Konsthallen, Kulturhuset AuroraTorsdag 8 september17.00-19.00Läs mer
 • HEJDÅ RAGGENSkapa flaggor och kör ragg!

  Delta i flaggworkshop eller var med och kör avskedsragg genom stan i Kiruna nästa vecka!

  Kiruna1 sep & 3 sep1 sep: 12-18 & 3e sep: 12.00Läs mer
 • Konstfrämjandet Norrbotten söker kommunikatör!

  Vi söker en kommunikatör på 50% för att sprida information i och utanför länet om våra verksamhet och olika konstprojekt. Med verksamhet på flera platser i Norrbotten har organisationen inte någon fast lokal vilket gör att arbetet kan utföras oavsett geografisk bas. Önskan är dock att kommunikatören har en relation till Norrbotten.

  Deadline 5 septemberLäs mer
 • City Horses rider in i Boden lördag 4 juni

  I samverkan med Havremagasinet länskonsthall presenterar Konstfrämjandet Norrbotten duon Byström Källblads koreografiska verk City Horses. City Horses behandlar frågeställningar om maktstrukturer och den kvinnliga kroppen i det offentliga rummet genom en koreografi i staden som utförs av kvinnliga dansare.

  Boden4/6 202211.00-12.00Läs mer
 • Nominera platser till utmärkelsen OsjungenTa hjälp av vår informationsfilm!

  Det börjar närma sig sista chansen för att nominera en plats eller byggnad i Kirunas gamla stadskärna till utmärkelsen Osjungen. Känner du dig osäker på hur nomineringen går till? Titta på den här informationsfilmen!

  Kiruna gamla stadskärnaSista datum för nominering 1/6 2022Läs mer
 • Luleåbiennalen 2022 söker producent

  Konstfrämjandet Norrbotten söker en producent på motsvarande 50% som tar ett helhetsgrepp om Luleåbiennalens utställningar och program och bidrar till att förverkliga de konstnärliga ledarnas visioner.

  Norrbotten10/5–10/6 2022Läs mer
 • Luleåbiennalen 2022 söker digital producent på halvtid

  Konstfrämjandet Norrbotten söker en producent som ska ansvara för digitala sändningar, produktioner och dokumentationer i samband med Luleåbiennalen 2022. Uppdraget är på 50% med tillträde så snart som möjligt och pågår till och med januari 2023.

  30/3-22/4 2022Läs mer
 • Nominera platser till utmärkelsen OsjungenStart för nytt medskapande konstverk av Anne Marte Overaa i Kiruna

  I helgen går årets Våryra av stapeln i Kiruna och i samband med detta släpps nomineringsblanketten för Anne Marte Overaas verk Osjungen. Med avstamp i offentlighetens engagemang och med blicken mot stadens osjungna utrymmen bjuder konstnären in allmänheten att reflektera närmare över en plats som står inför drastisk förändring.

  Kiruna25/3-1/6 2022Läs mer
 • Sista chansen – Hanna Kanto & Lena Ylipää

  Tisdag 28 september är sista dagen Hanna Kantos och Lena Ylipääs verk visas i Luleå. Se videorna där de berättar om arbetet och besök utställningen på Galleri Foajé i Luleå.

 • Konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2022 har utsetts

  Christina Zetterlund och Onkar Kular inleder sitt arbete som konstnärliga ledare för 2022 års biennal med att under september månad besöka Norrbotten.

 • Väckelsen & Det är hemskt nära nu – sista veckan!

  Snart går vi in på sista veckan av utställningen Det är hemskt nära nu. Om du är i Kiruna med omnejd – missa inte chansen att se utställningen i sin helhet och ta del av performanceverket Väckelsen!

 • Korpela Land

  Den 17e juli öppnar Korpela Land i Kiruna - ett tredelat koncept som består av en utställning, ett performance och en konsert.

 • Var Dags Led nu på plats i Älvsbyn

  Som del av Ida Isak Westerbergs konstverk Var Dags Led har nu promenadkartor placerats ut runtom i Älvsbyn, Muskus och Vidsel.

  ÄlvsbynLäs mer
 • Ny information om Luleåbiennalens öppningshelg

  I dag kan vi meddela att Luleåbiennalen 2020 i samråd med våra samarbetspartners, tagit beslut om att biennalens utställningar öppnar som planerat lördag den 21 november. Besöksantal i utställningarna kommer att vara mycket reducerat, detta för att möjliggöra en säker vistelse.

 • Luleåbiennalen på Silvermuseet: Santiago Mostyn, Christian Nyampeta, Erik Thörnqvist

  Tors 15 oktober, kl 15.30-17.00 Vernissage för Luleåbiennalen på Silvermuseet Plats: Silvermuseet i Arjeplog Konstnärer: Santiago Mostyn, Christian Nyampeta, Erik Thörnqvist

  Silvermuseet15 oktober15.30 - 17.00Läs mer
 • Platsens ande: Kerstin Wixe i samtal med Elin Anna Labba

  Platsens ande är ett turnérande litteratursamtal om språk och plats, del av Luleåbiennalen 2020. I första samtalet möts kulturjournalisten Kerstin Wixe och författaren Elin Anna Labba på Laponia Porten i Bårjås (Porjus) och samtalar om ‘Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige’ och platser man förlorar och får.

  Laponia Porten13 oktober17.30 – 18.30Läs mer
 • Studieresa inför Korpela Land

  Inför uppstarten av projektet Korpela Land samlades medverkande konstnärer för att tillsammans ta ut en riktning för projektets planerade verksamhet och konstnärliga undersökningar.

 • Researchresa inför Luleåbiennalen 2020

  I arbetet med årets upplaga av Luleåbiennalen genomför hela arbetslaget tillsammans med flera av de medverkande konstnärerna en gemensam researchresa i Norrbotten.