Nu är Luleåbiennalen 2024 invigd — Ta del av konst- och arkitekturhändelser i Kiruna, Luleå och Boden!

Anna Zvyagintseva, The Safest place. The Rule of Two Walls, 2023. Installationsvy från Havremagasinet länskonsthall Boden. Luleåbiennalen 2024. Foto: LKP

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1 pågår mellan 2 mars – 26 maj 2024.

Helgen 1–3 mars invigdes årets Luleåbiennal med invigningstal, konstpresentationer, guidade turer, konstpromenader, performances och folkfest i Kiruna, Luleå och Boden!

Under fredagen den 1 mars aktiverade vi konstverket FOLKMAKT av konstnären Jenny Nordmark med tal av Nordmark och Karin Stöckel. Helgen fortsatte sedan vidare till Luleå och Boden. Både Luleåbiennalens konstnärliga ledare Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida och flera av de medverkande konstnärerna var på plats under öppningshelgen för att möta publiken och berätta mer om konstverken samt utställningskonceptet På tröskeln till 1:1 och idéerna bakom utställningen. Även P1 Kultur var på plats på öppningen på Konsthallen Kulturens Hus i Luleå, lyssna på deras liverapportering här (inslaget om Luleåbiennalen börjar 34:30)!

Invigningstal på Kiruna Stadshus av curatorerna Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida. Luleåbiennalen 2024. Foto: G. Rúnar Gudmundsson/Norrbottens museum

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1 pågår mellan 2 mars – 26 maj 2024. Biennalens utställningar och konsthändelser visas på Konsthallen Kulturens Hus, Galleri Syster och på isbanan i Luleå, Havremagasinet länskonsthall Boden och Centralstationen i Boden, på Stadshustorget i Kiruna, samt i Messaure.

Konstfrämjandet Norrbotten önskar alla varmt välkomna att ta del av årets spännande utställningar, med temat konst och arkitektur!

Fablabi, Sadaqah Jariyah – Till minne av Nils Amund Raknerud, 2023. Installationsvy från isbanan i Luleå. Luleåbiennalen 2024. Photo: LKP

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1. Grafisk design av Johnny Chang.

Under konstnärlig ledning av Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, samlar årets upplaga av Luleåbiennalen konstnärliga och arkitektoniska frågeställningar som svarar mot de drastiska förändringar som sker i Norrbottens byggda och naturliga miljöer. Biennalen betonar även Norrbottens förbindelser till andra platser och samhällen över världen. Genom program i det offentliga rummet, utställningar och evenemang belyser biennalen alternativa praktiker och stärkande alternativ som växer fram ur sammanhang vilka genomgår omställningar på liknande sätt som i Norrbotten.

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1 grafiska profil är skapad av Johnny Chang.

Om Luleåbiennalen

Luleåbiennalen initierades 1991 och är en av Skandinaviens äldsta konstbiennaler! Biennalen är unik i sitt slag – ett självorganiserat konstarrangemang som drivits av en konstnärsgrupp under så många år att det blivit en institution.

Från 2013 låg biennalen vilande fram till att Konstfrämjandet tog över som huvudman och 2018 för första gången genomförde Luleåbiennalen med målsättning att skapa en återkommande konsthändelse med närvaro i hela Norrbotten. Konstfrämjandet Norrbotten vill fortsatt arbeta aktivt för att skapa en långsiktig och hållbar lösning för biennalen genom att förmedla hur konsten kan engagera människor och platser som medskapare.

Med stöd av

Luleåbiennalen produceras av Konstfrämjandet Norrbotten, i partnerskap med Galleri Syster, Konsthallen Kulturens Hus, Luleå kommun, Havremagasinet länskonsthall Boden och Norrbottens Museum. För varje upplaga tillkommer nya samarbetspartners och finansiärer.

Architecture of Aroha, 2023. Installationsvy från Konsthallen Kulturens Hus, Luleå. Luleåbiennalen 2024. Foto: LKP

Luleåbiennalen 2024: På tröskeln till 1:1 pågår mellan 2 mars – 26 maj 2024. Biennalens utställningar och konsthändelser visas på Konsthallen Kulturens Hus, Galleri Syster och på isbanan i Luleå, Havremagasinet länskonsthall Boden och Centralstationen i Boden, på Stadshustorget i Kiruna, samt i Messaure.

Visa alla