Tack för detta år!

Fablabi, Sadaqah Jariyah – Till minne av Nils Amund Raknerud, 2023, Luleåbiennalen 2024. Photo: LKP

Det har varit ett intensivt år för Konstfrämjandet Norrbotten, med verksamhet i och utanför regionen, nya internationella samarbeten och långsiktiga satsningar.

Vi inledde 2024 med installationen av nyproducerade verk på isvägen i Luleå, och en tillfällig konsthändelse i Messaure under Jokkmokks marknad. Strax därpå öppnade vi de övriga utställningarna och aktiviteterna som utgjorde Luleåbiennalen - På tröskeln till 1:1, i Luleå, Boden och Kiruna. Med utgångspunkt i den övergripande tematiken "arkitektur" kopplades olika delar av världen samman med Norrbotten genom verk som uppmärksammade olika möjligheter, utmaningar och relationer till byggda och naturliga miljöer. Biennalen curerades av Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida. Det var den första upplagan i Luleåbiennalens historia att helt cureras av konstnärliga ledare med bas utanför Sverige, och blev en av de mest välbesökta upplagorna genom åren.

Under biennalen invigde vi ett nytt verk som kommer att vara en permanent del av Luleåbiennalen framöver. Verket producerades i samverkan med den samiska konstinstitutionen Verdde som initierades under 2023 och verkar för att synliggöra den samiska närvaron i samhället och bidra till en historieskrivning som rymmer samiska perspektiv.

Under sommaren 2024 presenterade vi Practicing our Knowledge i kulturhuset Aurora i Kiruna: en utställning om immateriella kulturarv, bevarande och utveckling. I utställningen presenterades verk av lokala konstnärer och av utövare från de moldaviska hantverkskollektiven Maiestria och Sezatoarea. Blusar, som med sitt intrikata hantverk inkluderats på UNESCOs lista för immateriella kulturarv, visades tillsammans med samtida förhållningssätt till den traditionella samiska kolten, gákti, och konstverk om att återta språket meänkieli och handens arbete.

Hösten har framförallt ägnats åt Verdde. I september öppnades utställningen Vuoi ihán på Skansen i Stockholm, som genom sex samtida konstnärskap visade på bredden inom samisk konst och utforskade vad som är möjligt när samiska konstnärer får ta plats på sina egna premisser. Lite senare under hösten följde invigningen av hemsidan för Verdde, som blir bas för den nomadiska verksamheten framöver. Genom en serie digitala samtal med samiska utövare och aktörer initierades under en vecka i november dialoger om den samiska samtidskonstens förutsättningar och framtid, dialoger som Verdde ser fram emot att utveckla.

Parallellt har vi också varit involverade i ansökningsarbetet inför det europeiska kulturhuvudstadsåret 2029 som kommer att äga rum i Kiruna. Det finns ännu mycket att göra och vi hoppas att vi genom vår medverkan kan bidra till bestående förändring av det vi idag ser brista.

Vi vill tacka alla konstnärer, institutioner, organisationer, medier, personal, besökare, vänner och familj som varit en del av årets resa. Vi ser fram emot nya utmaningar och möjligheter med start 2025 och redan tidigt nästa år kommer vi att kunna avslöja de första detaljerna kring det pågående arbetet med Luleåbiennalen 2026.

Håll utkik i våra kanaler, prenumerera på biennalens nyhetsbrev eller hör av dig till oss så ser vi fram emot att höras igen 2025.

Härliga helger önskar Konstfrämjandet Norrbotten!

Visa alla