Utställningen Practicing our Knowledge invigs med workshops

Foto: Maiestria

Hembygdsföreningarna Vittangi, Kurravaara och Jukkasjärvi bjuder in till gemensamt skapande med representanter för det moldaviska hantverket altiță i juni.

Tid och datum för workshops:

Lördag 1 juni, kl 14.00–16.00
Plats: Vittangi Hembygdsförening
Kontakt: Agneta Henriksson, 070-343 35 31, agneta.henriksson60@gmail.com

Söndag 2 juni, kl 14.00 – 16.00
Plats: Jukkasjärvi Hembygdsförening
Kontakt: Ida-Maria Svonni, idamariasvonni@gmail.com

Måndag 3 juni, kl 18.30 – 20.00
Plats: Kurravaara Hembygdsförening
Kontakt: Clara Nyström, 073-715 17 40


Konstfrämjandet Norrbotten och Resurscentrum för konst tillsammans med Hembygdsföreningarna välkomnar till workshops som bjuder på möte med de moldaviska hantverkarna Nadia Minzu och Parascovia Lepadatu från hantverkskollektivet MaiestrIA och Irina Briceag och Christina Dan från Șezătoarea Basarabiei.

I Moldavien har man en tradition av att samla kvinnor, män och barn i byn för att arbeta med hantverk i byahuset. Alla jobbar tillsammans och presenterar sina olika hantverk. Det kan vara broderi, stickning, träsnideri, eller annat, men det viktiga är att mötas. Den traditionella blusen altiță, med broderi på axeln, är en viktig del av de rumänska och moldaviska folkdräkterna för män och kvinnor. Våra gäster representerar två föreningar i Moldavien som arbetar med de traditionella blusarna, som upptogs på Unescos världsarvslista 2022.

Under de respektive träffarna kommer ni att få bekanta er med det moldaviska broderiet och ta del av processen att skapa en altiță, samtidigt som ni har möjlighet att visa upp det hantverk som ni själva arbetar med. Syftet med mötet är att lära av varandra och visa de olika traditionerna och hantverken. Men du är såklart välkommen utan att arbeta med ett hantverk och bara för att lyssna.

Workshoparna är gratis och vi bjuder på fika!

Den 5 juni kl 12.00 invigs även utställningen Practicing our knowledge på Kiruna Konsthall, Aurora kulturhus där de Moldaviska kvinnorna kommer att genomföra en utställning tillsammans med tre konstnärer från Norrbotten: Rámavuol Elle Bigge, Linn Lindström och Lena Ylipää. Ni är varmt välkomna att delta på invigningen. Mer information om utställningen och projektet hittar du här.

Arrangörer: Konstfrämjandet Norrbotten, Resurscentrum för konst, Vittangi Hembygdsförening, Jukkasjärvi Hembygdsförening och Kurravaara Hembygdsförening

Samarbetspartners: Kiruna kommun, Kiruna Konstgille, Norrbottens Hembygdsförbund, Moldaviens Ambassad

Visa alla