Upptäck Kirunas nya stadspark och se Silvermuseets samlingar med nya ögon

Anna Zingmark, River Walk, 2022, KF-Husets sommarfestival, Nordmaling. Deltagarbaserat performance genomfört i samarbete med Anastasia Savinova & Ida Boman.

Under hösten 2023 presenterar Konstfrämjandet Norrbotten en fortsättning på projektet Curera. Vi fördjupar samarbetet med masterutbildningen Curating Art vid Stockholms universitet – och presenterar två spännande konstprojekt i Kiruna och Arjeplog!

Projektet Curera initierades under våren 2022 av Konstfrämjandet Norrbotten utifrån viljan och behovet av att belysa curatorns position inom konstscenen i Norrbotten. Under våren 2023 genomförde vi föreläsningar, workshops och nätverksträffar – och Norrbottens första curatorsresidens! Vi inledde även ett samarbete med masterutbildningen Curating Art på Stockholms Universitet, som under hösten mynnar ut två publika konstprojekt.

Först ut är curatorerna Joel Albinsson, Hanna Mara Noor Bargheer, Jonas van Kappel, Victoria McCarthy och Linnea Wästfelt, som under våren presenterade ett förslag för hur omlokaliseringen av Kirunas offentliga konstverk till den nya stadsparken skulle kunna se ut. I väntan på stadsparkens framtida invigning har de curerat konsthändelsen Reshaping Boundaries (med svensk titel “Metamorfa landskap”) som äger rum den 2 september i Kiruna, i samband med den nya stadskärnans ettårsjubileum. Deltagare i alla åldrar bjuds in att tillsammans med konstnären Anna Zingmark skapa en kollektiv konstinstallation i täljsten. Kanske kan den sedan bli en del av den framtida stadsparken?

Allmänheten bjuds även in att ta del av studenternas arbete på Silvermuseet i Arjeplog. Ester d'Avossa, Jeanette Gunnarsson och Nathalie Viruly har curerat utställningen Intuition at Hand (med svensk titel “Intuition till hands”), som visas 22 september – 2 december på Silvermuseet. Utställningen samspelar med museets samlingar genom att blanda kunskap om material, teknologi, verktyg, storytelling, sci-fi och folklore. Med hjälp av utvalda verk av konstnärerna Hedvig Bergman, Jordana Loeb och Tomas Sjögren utforskar utställningen skapandets gång – från handens intuition till verktygen vi använder när vi skapar. Kanske är yxan och konstverket egentligen detsamma?

Utbildningen Curating Art är en internationell utbildning inom utställningsskapande, som förbereder för arbete som till exempel curator, projektledare, museiintendent eller utställningsproducent. Samarbetet mellan Konstfrämjandet Norrbotten och Curating Art handlar om att erbjuda en ny generation curatorer en praktisk möjlighet att öppna upp för nya idéer om yrkets möjligheter och förutsättningar på platser som Norrbotten.

Läs mer

Läs mer om Reshaping Boundaries här.
Läs mer om Intuition at Hand här.
Läs mer om bakgrunden till projektet Curera här.

Frågor och kontakt

Är du, din organisation eller verksamhet intresserade av Curera? Kontakta gärna oss ifall ni har frågor, vill veta mer eller är intresserade av att samarbeta med oss.

Lucie Gottlieb, Projektledare för Curera
lucie.gottlieb@konstframjandet.se

Visa alla