Workshops 1-3 juni

Som en del av utställningen Practicing our Knowledge bjuder hembygdsföreningarna Vittangi, Kurravaara och Jukkasjärvi in till gemensamt skapande med representanter för det moldaviska hantverket altiță.

Den traditionella blusen med broderi på axeln är en viktig del av de rumänska och moldaviska folkdräkterna för män och kvinnor. Våra gäster representerar två föreningar i Moldavien som arbetar med de traditionella blusarna altiță som upptogs på Unescos världsarvslista 2022.

Konstfrämjandet Norrbotten och Resurscentrum för konst bjuder vid tre olika tillfällen, mellan 1 och 3 juni 2024, in till workshops tillsammans med Hembygdsföreningarna. Workshoparna bjuder på möte med de moldaviska hantverkarna Nadia Minzu och Parascovia Lepadatu från hantverkskollektivet MaiestrIA, samt Irina Briceag och Christina Dan från Șezătoarea Basarabia. I Moldavien har man en tradition av att samla kvinnor, män och barn i byn för att arbeta med hantverk i byahuset. Alla jobbar tillsammans och presenterar sina olika hantverk. Det kan vara broderi, stickning, träsnideri, eller annat, men det viktiga är att mötas.

Under de respektive träffarna kommer ni att få bekanta er med det moldaviska broderiet och ta del av processen att skapa en altiță, samtidigt som ni har möjlighet att visa upp det hantverk som ni själva arbetar med. Syftet med mötet är att lära av varandra och visa de olika traditionerna och hantverken. Men du är såklart välkommen utan att arbeta med ett hantverk och bara för att lyssna.

Den 5 juni kl 12.00 invigs utställningen Practicing our knowledge på Kiruna Konsthall, Aurora kulturhus där de Moldaviska kvinnorna kommer att genomföra en utställning tillsammans med tre konstnärer från Norrbotten: Rámavuol Elle Bigge, Linn Lindström och Lena Ylipää. Ni är varmt välkomna att delta på invigningen. Mer information om utställningen och projektet hittar du här.

Arrangörer: Konstfrämjandet Norrbotten, Resurscentrum för konst, Vittangi Hembygdsförening, Jukkasjärvi Hembygdsförening och Kurravaara Hembygdsförening

Samarbetspartners: Kiruna kommun, Kiruna Konstgille, Norrbottens Hembygdsförbund, Moldaviens Ambassad

Visa alla