Läranden — Ett samarbete mellan Curera och Curating Art

Läranden är ett samarbete mellan Konstfrämjandet Norrbotten och Stockholms Universitets masterutbildning Curating Art. Samarbetet handlar om ett erbjuda en ny generation curatorer en praktisk möjlighet att öppna upp för nya idéer om yrkets möjligheter och förutsättningar på platser som Norrbotten.

I dagsläget finns behov av att se en utveckling av intressen och metoder inom curatering som inte bara utformas utifrån metropolitiska förhållanden. Med Läranden får studenterna möjlighet att uppleva arbetsvillkoren som tillkommer utanför storstadsområdena – något som annars är ovanligt inom curatorsutbildningar.

I början av mars 2023 påbörjade studenterna från Stockholms Universitet deras samarbete och dialog med flera Norrbottensbaserade organisationer. De besökte bland annat Silvermuseet i Arjeplog och Kiruna kommun, och startade sin research inför kommande projekt som kommer att utvecklas under våren och sommaren.

Upptäck Kirunas nya stadspark och se Silvermuseets samlingar med nya ögon

Under hösten 2023 fördjupar Konstfrämjandet Norrbotten samarbetet med masterutbildningen Curating Art vid Stockholms universitet och presenterar två publika konstprojekt i Kiruna och Arjeplog.

Först ut är curatorerna Joel Albinsson, Hanna Mara Noor Bargheer, Jonas van Kappel, Victoria McCarthy och Linnea Wästfelt, som under våren presenterade ett förslag för hur omlokaliseringen av Kirunas offentliga konstverk till den nya stadsparken skulle se ut. Inför stadsparkens framtida invigning har de curerat konsthändelsen Reshaping Boundaries (“Omforma gränser”) som äger rum den 2 september i Kiruna – där allmänheten bjuds in att tillsammans med konstnären Anna Zingmark utforska platsen där den framtida parken ska byggas. Läs mer om Reshaping Boundaries här.

Allmänheten bjuds även in att ta del av studenternas arbete på Silvermuseet i Arjeplog. Ester d'Avossa, Jeanette Gunnarsson och Nathalie Viruly har curerat utställningen Intuition at Hand (“Intuition till hands”), som visas 22 september – 2 december på Silvermuseet, som samspelar med museets samlingar genom att blanda kunskap om material, verktyg, storytelling, sci-fi och folklore. Med hjälp av utvalda verk av konstnärerna Hedvig Bergman, Jordana Loeb och Tomas Sjögren utforskar utställningen vad ett verktyg är, vem som skapar det och om det kan vara vackert i sin egen natur. Läs mer om Intuition at Hand här.

Här kan du ta del av hela programmet för Curera.

Följ Curera på våra sociala medier.

Visa alla