Luleåbiennalen

Luleåbiennalen är en internationell konstbiennal som tar plats i de nordligaste delarna av Sverige. Biennalen har organiserats i Norrbotten sedan 1991 och är den äldsta i Skandinavien.

Fablabi, Sadaqah Jariyah – Till minne av Nils Amund Raknerud, 2023, Luleåbiennalen 2024. Photo: LKP

Arbetet med den kommande upplagan av Luleåbiennalen pågår! Mer information publiceras under början av 2025. Fram tills dess är du välkommen att besöka biennalens hemsida för att se mer från föregående års upplagor, samarbeten och aktiviteter.

Luleåbiennalens historia

Luleåbiennalen är unik i sitt slag – ett självorganiserat konstarrangemang som drivits av en konstnärsgrupp under så många år att det blivit en institution. Den initierades 1991 av konstnärsgruppen Kilen, då under namnet ARcTic Festival Luleå, och under drygt 20 års tid presenterades lokal och internationell konst både inne i Luleås konstrum och utomhus. Biennalen ägde rum under flera olika tider på året och gick under Kilens tid under flera olika namn, men blev dock mest känd som Luleå konstbiennal eller Luleå Art Biennial (LAB).

2013 lämnades förvaltandet av biennalen över till Luleå kommun och under fem år låg den vilande fram till att Konstfrämjandet tog över som huvudman 2018. Trots biennalens lokalt klingande namn introducerade Konstfrämjandet nu för första gången ambitionen att skapa en återkommande konsthändelse med närvaro i hela Norrbotten. Sedan 2018 har Luleåbiennalen ägt rum i Luleå, Boden, Jokkmokk, Kiruna, Korpilombolo, Malmberget, Storforsen, Arjeplog, Karasjok (Norge) och Messaure.

Konstfrämjandet Norrbotten arbetar med målsättningen att luckra upp den vanligtvis temporära struktur som följer en biennal, genom ett gediget arbete med att återkommande involvera samarbetsparter från civilsamhälle, kulturinstitutioner och fria konstaktörer i arbetet med Luleåbiennalen. Organisationen arbetar aktivt för att skapa en långsiktig och hållbar struktur för biennalen, genom att förmedla hur konsten kan engagera människor och platser som medskapare. Med hjälp av biennalen vill distriktet skapa förutsättningar för lokalt förankrade och internationellt aktiva utövare att samverka gränsöverskridande och bidra till platsens, de regionalt verksamma konstnärernas och besökarnas utveckling.

Visa alla