City Horses i Boden

I samverkan med Konstfrämjandet Norrbotten visas verket City Horses av duon Byström Källblad i Boden den 4:e juni 2022.

Konstfrämjandet Norrbotten presenterar, i samverkan med Havremagasinet länskonsthall, duon Byström Källblads koreografiska verk City Horses. Verket går att ta del av i Boden den 4e juni 2022, som en del av Havremagasinets utställning For All to See (4 juni-25 september). Under 2022-2024 sätts City Horses upp på flera platser runtom i Europa som en del av en turné med Big Pulse Dance Alliance och Konstfrämjandet Norrbotten är glada att kunna vara med och stödja verkets resa till Norrbotten där det i häststaden Boden hör särskilt väl hemma.

"I våra städer, från ryggen på hästar av brons, stirrar stolta kungar tyst ut över våra huvuden. Deras berättelser och synliga manliga dominans manifesteras dagligen och förmedlas till nya generationer. Var är kvinnorna och deras berättelser?"
– Byström Källblad

City Horses behandlar frågeställningar om maktstrukturer och den kvinnliga kroppen i det offentliga rummet genom en koreografi i staden som utförs av tjugo kvinnliga dansare. Det är en galopp genom städer, ett levande monument i konstant rörelse, som firar kvinnligt mod och makt över alla åldrar.

Om Byström Källblad

Den svenska duon Byström Källblad skapar verk för scen, galleri och det offentliga rummet. Konstnären Helena Byström och koreografen Anna Källblad delar ett gemensamt behov av att berätta historier om och baserade i samarbete och utbyte med specifika platser och deras människor.

Var kan verket ses?

City Horses i Boden startar vid tågstationen kl. 11 och rör sig sedan längs med Kungsgatan, förbi Kvarnängen för att sedan vika av mot Drottninggatan till Medborgarplatsen och Centrumtorget. Därifrån fortsätter dansarna ner mot Sveafälten för att sedan följa Norrbottensvägen upp till Havremagasinet, där de anländer kl. 12. Se karta med ungefärliga tider här.

Medverkande dansare

Elinor Tolertz Bratteby, Julia Svensson, Katarina Eriksson, Lotta Salonen, Minna Mannelqvist, Nassim Meki, Sanna Söderholm, Tilda Seger, Torill Kolsrud, Thjerza Balaj, Hedvig Edvall Bons och Ellen Nylander.


Visningen av City Horses i Boden stödjs av Konstfrämjandet Norrbotten, Havremagasinet Länskonsthall och Statens Kulturråd.

Läs mer om Byström Källblad och City Horses här.

Foto: Tina Axelsson

Visa alla