Luleåbiennalen på Silvermuseet: Santiago Mostyn, Christian Nyampeta, Erik Thörnqvist

Tors 15 oktober, kl 15.30-17.00 Vernissage för Luleåbiennalen på Silvermuseet Plats: Silvermuseet i Arjeplog Konstnärer: Santiago Mostyn, Christian Nyampeta, Erik Thörnqvist

Veckorna innan den officiella invigningshelgen av Luleåbiennalen 21–22 november, öppnar biennalen sina utställningar på andra platser i Norrbotten. Silvermuseet i Arjeplog är först ut! Torsdag den 15 oktober öppnar biennalens en utställning med tre samtida konstnärer som tar plats i museets permanenta samling.

Silvermuseets utställningar består av sju fasta utställningar inklusive museets grundare Einar Wallquists Doktorsgård. Över tre våningar berättas det om livet i en fjällkommun från tiden då inlandsisens försvann till nutid. Kronan på verket är världens största samling samiskt silver. Silvermuseet är Arjeplogs gemensamma minne. Luleåbiennalen tar plats mitt i den permanenta samlingen med samtida konstverk som genom sina olika uttryck skapar ett möte och ett samtal med de omgivande samlingarna.

På Silvermuseet visas verk i form av skulptur och video av de tre konstnärerna Santiago Mostyn (Stockholm), Christian Nyampeta (New york) och Erik Thörnqvist (Luleå/Stockholm). De kastar ljus över ‘Museets’ roll, som bärare av mening och historia, som plats för ordnande och hierarkiserande av kunskaper och erfarenheter, som institution inordnad i en kolonial ordning, och som plats för meningsfullt kollektivt utbyte.

Läs mer om Luleåbiennalen 2020 här.

Visa alla