Konstfrämjandet Norrbotten

2

Konstfrämjandet Norrbotten

Korpela Land

Sommaren 2021 kommer konstprojektet Korpela Land vara möjligt att ta del av i Kiruna genom konstnärliga tolkningar av en väckelserörelse som påverkat generationer av Norrbottningar.
Sommaren 2021 kommer konstprojektet Korpela Land vara möjligt att ta del av i Kiruna genom konstnärliga tolkningar av en väckelserörelse som påverkat generationer av Norrbottningar.

Dagens ovissa livsvillkor medför inte sällan en allt mer dystopisk framtidsbild som skapar en längtan efter övertygande och enkla lösningar. Kortlivade domedagssekter som Korpelarörelsen är inget unikt men fortsätter att förundra. I Tornedalen och Malmfälten var Korpelarörelsen under 1930-talet en lockelse, inte minst utifrån rykten om vad som pågick bakom stängda dörrar. Långt efter rörelsens aktiva period låg dessa ofta till grund för missvisande historieskrivningar och en stor skamfylld tystnad.
 
Att konstnärlig utforska ett historiskt skeende utifrån rådande normer och värdegrunder erbjuder sätt att närma sig ett ännu känsligt ämne för många i Norrbotten. Korpela land är ett konstnärligt koncept som tar formen av ett museum och närmar sig en väckelserörelse som genom generationer av förtegenhet fortsatt att intressera. Arkivmaterial om rörelsen från Norrbottniska arkiv och privatpersoners sparade material och berättelser tolkas genom olika samtidskonstnärliga uttryck.Besökaren som kliver innanför Korpela Lands grindar erbjuds att ta del av hur bilden av övertygelse, tro och fanatism skildrat Korpelarörelsen och påverkat människor och samhällen i Norrbotten utifrån en samtida konstkontext.
 
Korpela land kommer att ta plats i Kiruna och planeras att visas intill Luossajärvisjön som var central inom Korpelarörelsen och idag är delvis tömd med anledning av den statliga gruvverksamheten. Med anledning av utställningen kommer en programverksamhet vara möjlig att ta del av på plats i Kiruna och Norrbotten.
 
Medverkande konstnärer: Andreas R. Andersson, Karin Drake, Hanna Kanto, Linn Hilda Lamberg, Tilda Lovell, Oskar Nilsson, Roland Persson, Benjamin Quigley, Anna Karin Rasmusson, Lena Ylipää.
 
Samarbetspartners: Institutet Övertorneå, Lunds Universitet