Platsens ande: Kerstin Wixe i samtal med Elin Anna Labba

Platsens ande är ett turnérande litteratursamtal om språk och plats, del av Luleåbiennalen 2020. I första samtalet möts kulturjournalisten Kerstin Wixe och författaren Elin Anna Labba på Laponia Porten i Bårjås (Porjus) och samtalar om ‘Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige’ och platser man förlorar och får.

Vad betyder det platsspecifika berättandet idag? Vad gör Norrbottens landskap unikt i litteraturen? Kan vi förstå skrivande praktiker på nya sätt genom att placera oss i dess miljöer?

Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal i Norrbotten och görs som en del av Luleåbiennalen 2020. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia.

Kerstin Wixe möter Lars Gyllenhaal i Karlsvik, Elin Anna Labba vid Laponiaporten i Bårjås och David Väyrynen ibland Malmfälten. Genom att låta samtalen ta plats i dessa miljöer närmar vi oss skrivandets rötter och bilder i konkret möte, som borgar för en typ av realism som bottnar i det platsspecifika, grundat i marken, historien och de mänskliga relationerna på platsen.

Elin Anna Labba debuterade 2020 med boken ’Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige’. Hon är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. Idag jobbar hon på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen.
‘Herrarna satte oss hit’ är en bok om Bággojohtin, tvångsförflyttning; det som myndigheterna valt att kalla “dislokation”. Året är 1919 då Sverige och Norge kommer överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän.
Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon.
Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta.

Platsens ande är en programserie som publiceras på Luleåbiennalens egen radio: Radio 65.22
Radio 65.22 är ett auditivt tvärsnitt av biennalens tema och innehåll som förstärker och tillgängliggör skrivna texter, gestaltade situationer och konstnärliga röster.

Radion kommer att fyllas på med program kontinuerligt under biennalens gång. Det fullständiga programmet släpps i samband med Luleåbiennalens invigning den 21 november 2020.

Visa alla